14 marca 2016

Menu Komunijne

I ciepły posiłek

  • Zupa (jedna do wyboru)

-rosół z makaronem natką i marchewką

-krem z pora z grzankami

-krem brokułowy z grzankami

-krem z pieczarek z grzankami

– krem poomidorowy

 

  • Danie główne

 

  • Mięsa ( do wyboru 3 rodzaje)

-filet z kurczaka w chrupiącej panierce

-pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorem lub brzoskwinią

-kotlet de’Vollaille z masłem lub serem w złocistej panierce

-chrupiące udko z kurczaka

– kotlet schabowy

-karczek po staropolsku w sosie

-schab pieczony w sosie pieczeniowym lub myśliwskim

-łosoś panierowany lub w ziołach

-filet z mintaja, pangi, soli lub dorsz w złocistej panierce

-filet z mintaja pod pierzynką z pora w cieście francuskim

 

  • Dodatek (do wyboru 2 rodzaje)

-ziemniak gotowany podawany z koperkiem

-ziemniak puree

-ziemniak zapiekany

-ryż na sypko

-kluski śląskie lub kopytka

 

  • Dodatek ( do wyboru 2 rodzaje)

-surówka z białej kapusty

– surówka z marchewki z jabłkiem lub z marchewki z chrzanem

-surówka z kapusty pekińskiej

-surówka z czerwonej kapusty

-marchewka z groszkiem

-buraczki zasmażane

-mini warzywka z pary (marchewka, brokuł, fasolka szparagowa, kalafior)

-młoda kapusta z koperkiem

 

II ciepły posiłek (do wyboru jeden rodzaj)

 

-barszcz czerwony +paszteciki z mięsem lub z kapustą i pieczarką bądź uszka z mięsem

-żurek z biała kiełbasą , jajkiem +pieczywo

-flaki + pieczywo

-gulasz wieprzowy + pieczywo

 

Zimne zakąski

 

  • Sałatki ( do wyboru 3 rodzaje)

-hawajska ( z kurczakiem, ananasem)

-lasagne(szynka, ananas, jajko)

-porowa ( por, kurczak wędzony, cebulka marynowana)

-makaronowa (szynka, ogórek zielony,makaron, koperek)

-gyros (miesogyros, papryka konserwowa, kukurydza, kapusta pekińska)

-grecka

-brokułowa (ser feta, brokuł, płatki prażonych migdałów)

-warzywna z groszkiem lub bez groszku

-wiosenna( ogórek zielony, rzodkiewka)

-jesienna (brokuł, rzodkiewka, papryka)

-letnia (rzodkiewka, jajko, ser żółty, czosnek, słonecznik prażony)

W zależności od rodzaju, sałatki są z dodatkiem majonezu lub sosu jogurtowo-majonezowego.

 

  • Śledź ( do wyboru 2 rodzaje)

-z grzybkiem marynowanym

-w oliwie z cebulką

-w śmietanie

 

  • Półmiski

– wyborne mięsa pieczone (schab, schab nadziewany  śliwką, karczek, brzuszek rolowany faszerowany ziołami) kabanos, salami

-przystawki z wędlin tradycyjnych

 

  • Inne (do wyboru 4 rodzaje)

-przystawki z serów

-zimne nóżki wieprzowe lub drobiowe

-tatar

-jajko faszerowane

-warzywka faszerowane twarożkiem

-łódeczki makaronowe

-koreczki (z serem, kabanosem, pomidor z mozzarellą)

-roladki z łososia z twarożkiem i koperkiem

-roladki ze szpinaku z łososiem

-roladki naleśnikowe ze szpinakiem i łososiem

-ptyśki  z farszem pieczarkowym

-roladki z tortilli

-caprese

 

 Inne:

-ciasta – bez ograniczeń podczas trwania przyjęcia

-owoce – bez ograniczeń podczas trwania przyjęcia

-napoje  jabłkowy, pomarańczowy, czarna porzeczka i napoje gazowane: pepsi, mirinda, 7 up) bez ograniczeń podczas trwania przyjęcia

-woda mineralna gazowana, niegazowana – bez ograniczeń podczas trwania przyjęcia

-pieczywo

-masło

-kawa

-herbata

 

Napoje alkoholowe oraz tort we własnym zakresie.